| |     ћирилица | english  
Naslovna
Vesti

REŽIM ULASKA ZA GRAĐANE REPUBLIKE SRBIJE U SIRIJSKU ARAPSKU EPUBIKU TOKOM PANDEMIJE COVID-19

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Siriju samo iz Libana, preko kopnenog graničnog prelaza Masna.

Za ulazak stranaca potrebna je potvrda o dve primljene vakcine protiv COVID-19, a nakon 15 dana od uzimanja druge vakcine, ili negativan rezultat PCR testa proizveden u državnoj laboratoriji u Bejrutu ili iz zemlje iz koje putuju, ali ne stariji od 48 časova.

Državljani Republike Srbije ne smeju da tranzitiraju kroz Siriju.Vesti

Povodom predstojećih izbora u Republici Srbiji, raspisanim za 3. april 2022.godine, prenosimo obaveštenje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave:

Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (do 12. marta 2022. godine u ponoć), mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu.

Zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime i prezime birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima i potpis podnosioca zahteva.

Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da birač želi da glasa prema mestu boravišta u inostranstvu, na propisani način dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji, koja o tome donosi rešenje.

Po donošenju rešenja o određivanju biračkih mesta od strane nadležne izborne komisije za glasanje na izborima, nadležna opštinska, odnosno gradska uprava donosi rešenje o upisivanju podatka da će birač na izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i biračko mesto na kome će glasati, odnosno rešenje da nisu ispunjeni uslovi da će birač na izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu.

Nakon donošenja rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu. Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak.

U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti elektronskim putem, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana i registarskom broju lične karte, odnosno pasoša, na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.” Ministarstvo spoljnih poslova poziva državljane Republike Srbije koji žele da iskoriste svoje biračko pravo u inostranstvu da se obrate najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije.

 Vesti

Radovan Stojanović, ambasador Republike Srbije u Siriji, odakle se na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Hašemitska Kraljevina Jordan, predao je kopije akreditiva generalnom sekretaru jordanskog Ministarstva spoljnih poslova i iseljenika, ambasadoru Jusefu Al-Batajnehu.

Ceremonija je upriličena u prostorijama Ministarstva spoljnih poslova i iseljenika Hašemitske Kraljevine Jordan u Amanu.

U srdačnom razgovoru, generalni sekretar Bataineh podsetio je da su odnosi između dve države dugi više od 70 godina, kao i da je jordanska ambasada u Beogradu bila jedna od prvih ambasada Kraljevine. Poželeo je uspešan početak obavljanja dužnosti ambasadoru Stojanoviću u Amanu.

Ambasador Stojanović je zahvalio sagovorniku na prijemu i izrazio uverenje da će u narednom periodu biti proširena i unapređena politička i ekonomska saradnja između dve prijateljske države.

Tokom posete realizovan je i kraći kurtoazni susret ambasadora Stojanovića sa šefom Diplomatskog protokola Hašemitske Kraljevine Jordan, ambasadorom Mohamadom Al Zanaitijem.Vesti
Vesti
Vesti
Vesti
Arhiva vesti