| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
 
 
 
Vesti

REŽIM ULASKA ZA GRAĐANE REPUBLIKE SRBIJE U SIRIJSKU ARAPSKU EPUBIKU TOKOM PANDEMIJE COVID-19

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Siriju samo iz Libana, preko kopnenog graničnog prelaza Masna.

Za ulazak stranaca potrebna je potvrda o dve primljene vakcine protiv COVID-19, a nakon 15 dana od uzimanja druge vakcine, ili negativan rezultat PCR testa proizveden u državnoj laboratoriji u Bejrutu ili iz zemlje iz koje putuju, ali ne stariji od 48 časova.

Državljani Republike Srbije ne smeju da tranzitiraju kroz Siriju.


Vesti

Povodom predstojećih izbora u Republici Srbiji, raspisanim za 3. april 2022.godine, prenosimo obaveštenje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave:

Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (do 12. marta 2022. godine u ponoć), mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu.

Zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime i prezime birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima i potpis podnosioca zahteva.

Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da birač želi da glasa prema mestu boravišta u inostranstvu, na propisani način dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji, koja o tome donosi rešenje.

Po donošenju rešenja o određivanju biračkih mesta od strane nadležne izborne komisije za glasanje na izborima, nadležna opštinska, odnosno gradska uprava donosi rešenje o upisivanju podatka da će birač na izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i biračko mesto na kome će glasati, odnosno rešenje da nisu ispunjeni uslovi da će birač na izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu.

Nakon donošenja rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu. Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak.

U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti elektronskim putem, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana i registarskom broju lične karte, odnosno pasoša, na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.” Ministarstvo spoljnih poslova poziva državljane Republike Srbije koji žele da iskoriste svoje biračko pravo u inostranstvu da se obrate najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije.

 


Vesti

Radovan Stojanović, ambasador Republike Srbije u Siriji, odakle se na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Hašemitska Kraljevina Jordan, predao je kopije akreditiva generalnom sekretaru jordanskog Ministarstva spoljnih poslova i iseljenika, ambasadoru Jusefu Al-Batajnehu.

Ceremonija je upriličena u prostorijama Ministarstva spoljnih poslova i iseljenika Hašemitske Kraljevine Jordan u Amanu.

U srdačnom razgovoru, generalni sekretar Bataineh podsetio je da su odnosi između dve države dugi više od 70 godina, kao i da je jordanska ambasada u Beogradu bila jedna od prvih ambasada Kraljevine. Poželeo je uspešan početak obavljanja dužnosti ambasadoru Stojanoviću u Amanu.

Ambasador Stojanović je zahvalio sagovorniku na prijemu i izrazio uverenje da će u narednom periodu biti proširena i unapređena politička i ekonomska saradnja između dve prijateljske države.

Tokom posete realizovan je i kraći kurtoazni susret ambasadora Stojanovića sa šefom Diplomatskog protokola Hašemitske Kraljevine Jordan, ambasadorom Mohamadom Al Zanaitijem.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova